Csirkecomb Etikett
A héten a „Hogyan együk a csirkecombot?” kérdés volt a levegőben.
Többen is érdeklődtek felőle: hogyan is illik enni - gyermekkorunk kifejezéséve élve – a „botos-combot”? Megfoghatjuk-e kézzel vagy „muszáj evőeszközt használnunk”?
Arra gondoltam ezért, röviden megosztom a választ, amit az egyik kedves kérdezőnek is írtam:
A legjobb döntés, ha a csirkecombot evőeszközzel (késsel, villával) fogyasztjuk el, még abban az esetben is, ha a végét becsomagolták. Ha nincs beburkolva, akkor mindenképpen használni kell az evőeszközöket. (Az etikett szabály mögött az húzódhat meg praktikus érvként: ahogy a fogunkkal marcangoljuk a csirkecombot, a legkevésbé sem szép látvány.)
Amennyiben gyorsétteremben vetődik fel, hogy csirkecombot fogyasszuk, ha kérünk, többnyire a személyzet (a pult alól) elő tud varázsolni kést és villát is.
Persze, az evőeszköz használat szabálya alól is lehet kivétel, például: ha közel-keleti szokás szerint tálalják fel a csirkeételt – ahol kenyérrel és kézzel fogyasztják az adott fogást – ahhoz a szokáshoz alkalmazkodunk és mi is nekiláthatunk kézzel enni. Sőt! (Hogyan is tegyük? Ezt mutatta be egy korábbi tipp itt: http://www.e-etikett.hu/marokkó)
Erdős Zsuzsanna
dr. Erdős Zsuzsanna üzleti és társasági etikett tanácsadó, tréner, coach. A Piac és Profit, valamint a VOSZ üzleti etikett szakértője.
Rendszeresen tart etikett programokat cégek, szakmai szervezetek, intézmények számára, illetve főiskolákon és egyetemeken. Nyolc éve segít ügyfeleinek "elbűvölővé", illetve "jóból, kiválóvá és egyedivé" válni.
+36/20/933 1715 kapcsolat@erdosetikett.hu