email+36/20/933 1715 emailkapcsolat@erdosetikett.hu
Kezdje itt

A sorsdöntő hét másodperc - Erdős Zsuzsanna Etikett

 

Dr. Michael R. Solomon szociálpszichológus és marketing professzor sokat hivatkozott kutatása szerint, egy személyes találkozás során hét másodperc alatt tizenegy kérdésben formálunk véleményt valakiről.

Olyan kérdésekben ítélünk és ítéltetünk például, mint: az anyagi helyzetünk; az iskolázottságunk és intelligenciánk; a becsületességünk és hitelességünk; szavahihetőségünk; mennyire vagyunk sikeresek; milyen az értékrendünk; mennyire szeretnének velünk barátkozni…

 

Mindössze hét másodperc és mindannyian úgy véljük, hogy belelátunk a másik fejébe, zsebébe, szívébe…
Hét másodperc és minden eldől?

 

A magyar származású ausztrál szociálpszichológus Forgách József A társas érintkezés pszichológiája című könyvében már évtizedekkel ezelőtt felhívta – az azóta többször igazolt tényre – a figyelmet:  „A negatív információknak aránytalanul nagyobb szerepe van a benyomások meghatározásában, és a negatív benyomások sokkal ellenállóbbak a változtatásokkal szemben, mint a pozitívak.”

 

Fontos tehát, hogy jó benyomást tegyünk!

 

De mi minden férhet bele abba hét, bűvös másodpercbe?
Egy pillanatkép: a tartás, az öltözék, néhány gesztus, egy arckifejezés és talán, egy szó, egy hangsúly.
Így már érthető, hogy miért is van értelme komolyan venni a „dress for success” kifejezést, tudatosabban kontrollálni mimikánkat és gesztusainkat, odafigyelni „társalgási stílusunkra”.

 

Dress for success
A sikerre segítő öltözék titka: a megjelenésünk legyen önazonos és tartsuk be az írott és íratlan dress code szabályokat (vagyis mindig az alkalomhoz illő öltözéket válasszuk).
Sajátosság nálunk a két, hibás véglet gyakori megjelenése. Az alulöltözöttségé, amikor a „casual” („hétköznapi”) megjelenést összetévesztik, a smart casual („laza elegáns”), illetve a „business casual” („kötetlenebb üzleti”) megjelenéssel; illetve főleg a nők körében, a túlöltözöttségnek az a módja, amikor az alkalmi megjelenést és ruhadarabokat (például koktélruha, drámai ékszerek) üzleti tárgyalásokra viselik.

 

Figyeljünk a testbeszédünkre, nonverbális gesztusainkra
Egy megnyerő mosoly, a szemkontaktus, a nyitott, egyenes tartás bizalmat ébreszt és első benyomás „célja”, hogy elnyerjük a másik szimpátiáját.
Az első találkozás során érdemes figyelni ugyanakkor a kézfogásra is. Egy határozott kézfogás erősíti a megnyerő első benyomást, míg egy lagymatag, vagy éppen ellenkezőleg, dominánsan kemény „parolázás”, máris rossz irányt adhat az induló kapcsolatnak.

 

Hangban, a tartás
Ahogyan mondjuk a nevünket, amilyen kifejezéseket használunk az ismerkedés első pár másodpercében, az önbizalmunkról a műveltségünkről árulkodik…

 

Emlékezzünk hát a mondásra:
Nincs második esély, első benyomást tenni!

 

A cikk a VOSZ vállalkozo.info oldalán jelent meg.

Ha szeretne még több érdekességet megtudni az etikett szabályokról és ami mögöttük van, kattintson ide és iratkozzon fel az Etikett Klub Hírlevélre!

Erdős Zsuzsanna

dr. Erdős Zsuzsanna - Etikett üzleti tanácsadó tréner coach

dr. Erdős Zsuzsanna üzleti és társasági etikett tanácsadó, tréner, coach.   A Piac és Profit, valamint a VOSZ üzleti etikett szakértője.

Rendszeresen tart etikett programokat cégek, szakmai szervezetek, intézmények számára, illetve főiskolákon és egyetemeken.  Nyolc éve  segít ügyfeleinek “elbűvölővé”, illetve “jóból, kiválóvá és egyedivé” válni.

+36/20/933 1715       kapcsolat@erdosetikett.hu

 


A sorsdöntő hét másodperc