email+36/20/933 1715 emailkapcsolat@erdosetikett.hu
Kezdje itt

Ha "Legkellemesebb Esküvői Vendég" címre pályázik...

Már az esküvői szezon derekán járunk. Egy esküvő megszervezése hatalmas feladat, és sokszor az ifjú pár legjobb szándéka ellenére is van olyan vendég, aki megsértődik.

Ha úgy döntünk, igent mondunk egy meghívásra, akkor ez azt is jelenti „elfogadjuk a játékszabályokat”…

Hat gyakori etikett baki, amivel biztosan veszítünk a „Legkellemesebb Esküvői Vendég” címért folytatott versenyben:

 1. Nem válaszolunk idejében a meghívóra

  Úgy mutathatjuk ki a pár felé a szimpátiánkat, ha rövid időn belül megköszönjük a meghívást és megadjuk a válasz, rész tudunk-e venni életük nagy napján. Döntésünk legyen megfontolt, ne módosítsuk utólag az álláspontunkat. Roppant felzaklató, ha az utolsó percben lemondják a részvételt, vagy ellenkezőleg, mégis ott szeretnének lenni…

 2. Nem olvastuk el alaposan a meghívót, vagy nem akarjuk betartani az abban foglaltakat
  A meghívó kapcsán legalább két dologra, alaposan oda kell figyelni:
  Kinek szól a meghívó?  „Önt” ; „Önt és partnerét”, vagy "Önt és családját” hívták meg az eseményre?
  Bármi is állon ott, az biztosan nem nyomdahiba. Lehet, úgy tervezte, hogy új partnerével menne, a meghívó pedig csak egy személyre szól…
  Esetleg gondot okoz a gyerekek elhelyezése és csak „Önt és partnerét” várják. Sajnos, mégis az adott korlátok között kell döntenie. A pár, mire kiküldi a meghívókat ezerszer végiggondolja a vendéglistát, sőt gyakran az ültetési rendre is van elképzelése.
  Az esküvő egy régóta tervezett esemény, legtöbbször szigorú pénzügyi korlátokkal, esetleg különleges helyszínnel, vagy tematikával. Különösen zavarba ejtő ezért, ha rátelefonálva a menyasszonyra megkérdezik, nem hozhatnának-e még valakit magukkal. Mit válaszoljon szegény? Ebből a helyzetből az egyikük biztosan úgy fogja érezni, „vesztesen került ki”.

 3. Milyen szertartásra szól a meghívó?
  Amennyiben olyan szertartásnak is részesei leszünk, amelynek a szabályait nem, vagy csak kevéssé ismerjük, érdemes utánanézni. Nem csak az ifjú pár vendégei vagyunk ilyenkor, hanem annak a közösségnek, felekezetnek is, amely otthont ad az eseménynek - esetlenségünk mások számára bántó lehet! 

 4. Nemtörődöm ajándék
  Ha a „szertartást követő vacsorára”, „fogadásra”, vagy „ebédre” is meg vagyunk hívva, ez azt is jelenti, nászajándékot is illik vinnünk. Bármi is legyen az (válasszunk ajándéklistáról, vagy kérdezzük meg a párt, az örömszülőket, esetleg a cserfes testvért vagy barátot) egy dologra figyeljünk – sose üzenje az ajándékunk: „Na, ezt is letudtuk…”

 5. Fittyet hányunk az ültetési rendre
  Intő példaként emlékezzenek Rossra a Jó barátokból –
  ő sem járt jól az akciójával …
  Ha van, tartsuk be az ültetési rendet. Meghívóink az előre eltervezett ültetéssel két dolgot szeretnének elérni: az egymást kevéssé szívlelőket a lehető legtávolabb tartani az esemény ideje alatt, illetve összeismertetni szívüknek kedves embereket. Bízzunk bennük!

 6. Túl sok alkohol fogyasztása
  Talán a legkellemetlenebb dolog, ami egy esküvőn történhet, ha egy, vagy több „szomjas vendég” „ellopja a show-t”… 

 7. Szem elől tévesztjük, ez az Ő nagy napjuk – különösen a menyasszonyé
  Nem elegáns konkurálni a menyasszonnyal és akkor sem jövünk ki jól a helyzetből, ha nem volt ilyen szándékunk, de mindenki másnak úgy tűnik. Bármit is mondanak a magazinok – a menyasszony színe a fehér – és aznap csak az övé!

Legyünk bár barátok, családtagok, vagy munkatársak, azért vagyunk ott az esküvőn, mert az ünnepeltek meg szerették volna osztani velünk az örömüket és ezt tekintsük annak, ami, megtiszteltetésnek.
 Segítsük őket abban, hogy a nagy napjuk – vihar ide, elszabadult kerge galamb oda – csodálatosan sikerüljön…

Erdős Zsuzsanna

dr. Erdős Zsuzsanna - Etikett üzleti tanácsadó tréner coach

dr. Erdős Zsuzsanna üzleti és társasági etikett tanácsadó, tréner, coach.   A Piac és Profit, valamint a VOSZ üzleti etikett szakértője. 

Rendszeresen tart etikett programokat cégek, szakmai szervezetek, intézmények számára, illetve főiskolákon és egyetemeken.  Nyolc éve  segít ügyfeleinek "elbűvölővé", illetve "jóból, kiválóvá és egyedivé" válni.

+36/20/933 1715       kapcsolat@erdosetikett.hu

 


Ha “Legkellemesebb Esküvői Vendég” címre pályázik…
Cimke: